Receptsamling

 

Här har vi samlat några recept.

 

Snittar

100 g rökt hjortstek, finstrimlad                     
1 st vitlöksklyfta  
10 g pepparrot, färsk riven                 
½ st röd lök, finhackad                     
2 dl créme fraiche                               
salt                      
svartpeppar                  
gräslök               
6 skivor mörkt bröd                        

Snitta bröden till trekanter. Blanda alla ingridienser och lägg på snittarna. Garnera gärna med finstrimlad sallad, tunn tomatskiva eller en liten bit ost.

 

Hjortfärsbiffar (5-6 portioner)

500 gr hjortfärs

1½ tsk salt

2 krm peppar

1 medelstor finhackad gul lök

½ dl ströbröd

1 dl vispgrädde

1 ägg

300 gr västerbottenost

Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, salt, peppar och lök, låt svälla ca 10 minuter. Blanda i
hjortfärsen till en jämn konsistens. Skär osten i stavar. Forma färsbiffar runt oststavarna.

Stek hjortfärsbiffarna på medelstark värme i stekpanna eller i smörad långpanna i
ugnen, ca 200º C i ca 15 – 20 minuter.

Servera hjortfärsbiffarna med sås, kokt potatis eller potatismos, vinbärsgele och sallad.

 

 

Mustiga grytan (4 portioner)

500 gr grytbitar av ex innanlår, fransyska

2 msk smör

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 dl vispgrädde

4 krossade enbär

1 – 2 tsk vinbärsgele

300 gr charlottenlök

150 gr bacon

200 gr kantareller

Vetemjöl eller redning

Finhackad persilja

Bryn grytbitarna i omgångar i en del av smöret, lägg över köttet i en gryta. Vispa
ur pannan med lite vatten efter varje omgång, häll över skyn i grytan. Strö
över med salt och peppar.

Tillsätt grädde, enbär och gele. Koka på svag värme under lock i ca 30 minuter eller
tills köttet är mört. Rör då och då.

Bryn löken i smör, låt löken koka med grytan i 20 minuter.

Skär backon i strimlor och knaperstek, lägg på hushållspapper.

Smörfräs kantarellerna.

Red av grytan med vetemjöl eller redning till önskad konsistens.

Blanda i bacon och kantareller innan servering, strö över persilja.

Servera grytan med kokt potatis eller ris, gele eller lingonsylt samt sallad.



Hjortsadel (4 - 6 portioner)

1½ - 2 kg hjortsadel

1½ tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

50 g rumstempererat smör

2 morötter i skivor

1 gul lök i klyftor

5 krossade enbär

2 – 3 dl viltfond

1 msk sojasås

Skär ca 1 cm djupa skåror tätt intill benet på båda sidor av sadeln. Gnid in köttet
med salt och peppar, bred smör i skårorna och på sadeln.

Stick in en köttermometer från kortsidan mitt i köttet, placera sadeln i långpanna.
Sätt in långpannan mitt i ugnen. Ös då och då med det smälta smöret.

Lägg morötter, lök och enbär runt sadeln efter 20 minuter, häll i buljongen blandat
med sojan.

Stek i ca 40-60 minuter, då köttermometern visar 70º C är köttet rosa och vid 75º C
genomstekt. Ta ut sadeln vid önskad temperatur, låt vila i 15 minuter under
aluminiumfolie innan den skärs upp.

Skär loss filéerna från benet, skär filéerna i ca 2 cm tjocka skivor, lägg tillbaka
köttet på benet innan servering.

Servera sadeln med sås, hasselbackspotatis eller klyftpotatis och sallad.

Sås till sadel

2 – 3 dl steksky

3 dl vispgrädde

1½ msk messmör

Vetemjöl eller redning

Salt och peppar

Blanda steksky, grädde och messmör, koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Red av såsen med vetemjöl eller
redning. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Skavgryta (2-3 personer)

250 gr hjortskav

1 påse Innegårds kryddblandning

1 gul lök

2-3- dl vispgrädde

Fräs upp hjortskaven tillsammans med lök och Innegårds kryddblandning tills köttet är genomstekt. Häll i grädden och låt sjuda i ca 10 minuter, späd med ytterligare grädde vid behov. Tillsätt mer salt och peppar om så önskas. Servera med potatismos eller ris, gele eller lingonsylt och en god grönsallad.

 

 

Entrecoté, helstekt ( 2 portioner)

Ca 200 - 300 gr hjortentrecoté

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ röd lök

25 gr rumstempererat smör

 

Sås

Ca 1 dl torkade trattkantareller

1 dl steksky

2 dl vispgrädde

5 st enbär, krossade

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 tsk oregano

1 msk koncentrerad viltfond

1 tsk soya

Smör

Vetemjöl eller redning

Salt och peppar

 

Torka av köttet med lite hushållspapper.

Bryn köttet på hög värme runt om i lite av smöret.

Låt köttet vila några minuter, krydda därefter köttet med salt och peppar.

Stek köttet på mycket svag värme, under lock, tillsammans med hackad lök och resten av smöret.

Då innertemperaturen är 60º C tas köttet upp.

Låt köttet vila i 15 – 20 minuter innan det skärs upp.

 

Smula och blötlägg svampen.

Fräs enbär och vitlök i lite smör.

Tillsätt svampen, oregano, salt och peppar.

Häll i grädde, viltfond, soya och silad steksky.

Koka upp och låt såsen därefter sjuda i ca 10 – 15 minuter.

Tillsätt salt och peppar och smaka av.

Tillsätt eventuellt lite redning.

 

Servera gärna med rostade rotfrukter och sallad.

Smaklig måltid.

 

 

Helstekt biff ( 3 portioner)

500 gr hjortbiff

1 tsk salt

2 krm peppar

2 krm timjan

5 krossade enbär

 

Sås

Steksky

Balsamvinäger

Sherryvinäger

Olivolja

Vispgrädde

Salt och peppar

 

Putsa köttet och torka av med hushållspapper.

Sätt ugnen på 225º C.

Bryn köttet hastigt i het panna, stek därefter i några minuter i matfett och lägg åt sidan.

Krydda biffen runt om och låt köttet vila.

Placera köttet i en ugnssäker form, stek i ugnen i 10 min. Ta ut köttet och låt det vila i 30 min.

Sätt in köttet i ugnen i 10 min, låt vila i ca 20 min innan köttet skärs upp i en centimeter tjocka biffar.

Blanda steksky, balsamvinäger, sherryvinäger och olivolja i en kastrull. Krydda med salt och peppar, tillsätt grädde och koka upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer grädde eller kryddor.

Servera biffen med sås, pressad potatis, vinbärsgele och sallad.

Smaklig måltid.

 

 

Gravat hjortkött

 

Ca 200 – 300 gr hjortkött, ex rulle, innanlår eller filé

1 ½ msk salt

1½ msk strösocker

½ msk grovmalen svartpeppar

½ msk rosépeppar

10 krossade enbär

2 msk finhackad persilja

 

Blanda kryddorna väl. Klappa in kryddblandningen i köttet och lägg sedan köttet i dubbla plastpåsar. Lägg köttet i kylskåp, vänd ofta. Låt köttet dra i 2 dygn. Frys gärna ner köttet minst två dygn innan det skärs upp i mycket tunna skivor.

Gott som förrätt på en toast eller i en sallad.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)